Kategórie      
Úvod BlogLepenie

Lepenie

Ako na lepenie


Lepenie kryštálov Swarovki vôbec nie je žiadna veda. Nalepiť kamienok do šperkového základu zvládne naozaj každý. Nebojte sa toho, stačí si vybrať iba swarovského element k nemu správnu veľkosť komponentu s lôžkom, lepidlo a pomôcky.

 

Ako na správne lepidlo?

Pre lepenie Swarovského Elements je vhodné použiť bezfarebné lepidlo určené k lepeniu kovu a skla.

Neodporúčam používať sekundové lepidlo, pretože po čase Vám kamienok môže odpadnúť z dôvodu vplyvov počasia. Šperky nosíme aj vonku, kde na ne vplývajú vonkajšie zmeny teplôt a toto lepidlo  nie je na to vhodné.

 

Najlepšie lepidlá na bižutériu z mojich skúseností sú nasledovné:


Lepidlo alteco CLEAR – ide o rýchloschnúce, dvojzložkové epoxidové lepidlo kryštalickej farby. Lepidlo stačí vytlačiť v požadovanom množstve a poriadne premiešať v pomere 1:1. Vytlačte si primerané množstvo, aby Vám nezaschlo skôr ako ho spotrebujete. Z oboch nádobiek vytlačte rovnaké množstvo. Schne behom 5 minút. Lepené predmety dobre držia, ale pre riadne vytvrdnutie sa doporučuje ponechať lepené predmety 24 hodín v kľude.

Lepidlo RAYHER – ak by Vám nevyhovoval spôsob miešania 1:1, je tu ešte lepidlo Rayher. Je to tiež dvojzložkové lepidlo, ktoré netreba miešať. Ide o bezfarebné, tekuté lepidlo s dobou schnutia 24 hodín. Lepidlo sa hodí napríklad na zalepenie uzlíkov pri šitých šperkoch.


Lepidlo E6000 - je jednozložkové, nemusíte ho miešať. Schne pomerne rýchlo, behom 5 minút. Lepené predmety dobre držia, pre riadne vytvrdnutie sa doporučuje ponechať lepené predmety 24 hodín v kľude. Lepenie týmto lepidlo je veľmi príjemné, pretože má gélovú konzistenciu, takže rýchlo samovoľne nevyteká. Lepidlo tvorí takzvanú gumenú väzbu, ktorú ľahko aj zlúpnete v prípade nanesenia na nevhodné miesto. Mne sa najlepšie osvedčilo pri soutache technike, alebo tam kde používate filc, prípadne látku. Vďaka svojej konzistencii nepretečie na druhu stranu materiálu. 

 

Pokiaľ si vyberiete iné lepidlo do poručujem vyskúšať si či je priateľské k povrchu kryštálu a či ho  prilepí dostatočne pevne.

 

Ako nalepiť kryštály Swarovski Elements

Ako pomôcka pre ľahšie lepenie kryštálov nám poslúži molitanová výplň z krabičky na šperky. Ak nemáte krabičku na šperky nevadí, môžete použiť aj hubku na riad. Tam dáme šperky po zalepení, aby ostali vo vodorovnej polohe a neposúvali sa počas schnutia.

 

Uistite sa, že komponent na ktorý idete nalepiť kryštál je čistý, odmastnený. Pokiaľ nie, tak ho vyčistite suchou handričkou alebo handričkou namočenou v jari (odmastite ho) a vysušte.  Do plôšky komponentu naneste primerané množstvo lepidla. Ak máte lepidla veľa odstráňte ho špáradlom. Vložte do plôšky s lepidlom kryštál a zatlačte ho. Ak Vám vytečie lepidlo, tak zvyšné lepidlo iba zotrite, prípadne ak Vám to nejde, použite bezacetónový odlakovač na nechty. Čistý šperk už iba zapichnite do molitanovej výplne, aby bol šperk vo vodorovnej polohe.

                                          

 

 

 

 

 

 

     

 

 

 

 

Lepte, lepte o dušu a hlavne sa neprilepte :)

Newsletter
Chcete od nás dostávať zaujímavé tipy do vašej e-mailovej schránky?
Táto stránka je chránená službou reCAPTCHA. Zistiť viac.
Informácie získané prostredníctvom Google reCAPTCHA podliehajú Pravidlám ochrany osobných údajov a Zmluvným podmienkam spoločnosti Google a používajú sa všeobecné bezpečnostné účely (nepoužívajú sa na prispôsobenú reklamu spoločnosti Google).
Copyright 2015 - 2024 © kralovstvokoralok.sk